spaghetti
9e presentatie : Marcel Rijdams (Metamorfose Project Team)

Marcel Rijdams is een architect stedenbouwkundige bij het Metamorfose Project Team. METAMORFOSE staat voor verandering, vernieuwing, kwalitatieve verbetering. De visie van het Metamorfose Project Team op architectuur en bouwen is: “Architectuur is meer dan bouwen, architectuur is ook Poëzie, Ontroering, Schoonheid”.

KANAL Dreams - Van Vlaamse Poort naar “Place du Pont” - Bab Flandria

Het architectenbureau zet zich in voor duurzame, sociaal bewuste architecturale projecten, en moedigt iedereen aan om te dromen. Één van zijn dromen met betrekking tot de Brusselse kanaalzone kwam Rijdams presenteren op Café Kanal.

Rijdams’ droom is gegroeid uit een ongenoegen met de technocratische vorm van de projecten die worden uitgevoerd rond het kanaal. De aanleg van de kleine ring gebeurde volledig in functie van de mobiliteit, en niet in functie van de mensen die er op en rond wonen, het leven in de stad. De kleine ring scheidt Brussel centrum van Molenbeek.

“Contre la gentrification on doit mettre la cohabitation” (tegen sociale verdringing moeten we sociale vermenging plaatsen). Uitgaande van deze filosofie werkte Rijdams aan een ontwerp –een droom- voor de Vlaamsepoortbrug. De brug zou een ontmoetingsplaats moeten zijn, in plaats van een scheiding. Voor zijn ontwerp liet hij zich inspireren door enkele prachtige historische bruggen in Europa.

Marcel Rijdams droomt van een brug die een ontmoetingsplaats is, een plein, een markt. Een brug die de binnenstad verbindt met Molenbeek, en de mensen met elkaar.