spaghetti

een nieuwe stedelijke centraliteit

 

Vanuit de culturele sector werd fors geïnvesteerd in belangrijke delen van de kanaalzone, de Dansaertwijk is hot en een creatieve klasse nestelt zich in de omliggende buurten. Vele nieuwe jonge gezinnen worden aangetrokken tot deze oude industriële en volkse wijken. Ze investeren op diverse manieren langs beide kanaaloevers. We merken diverse economische ontwikkelingen als gevolg van private en publieke initiatieven. Diverse projecten zijn getuige van de lokale creativiteit en ondernemingszin, ook in bijvoorbeeld de wijken rondom de Gentsesteenweg. Tour & Taxis, de Slachthuizen, ... trekken een zeer gemengd en divers publiek aan.
Nieuwe stedelijke samenlevingsvormen krijgen vorm die positief zijn voor zowel Brussel als het verre hinterland : betere sociale vermenging, vermindering ecologische voetafdrukken, ...
Ter hoogte van het Molenbeekse Weststation werd in 2009 de Brusselse metrolijn gesloten. De metro werd een “circle-line”, zoals in andere grote buitenlandse steden. Het Weststation wordt in de toekomst verder ontwikkeld als intermodaal stedelijk knooppunt.
Het stadscentrum schuift op naar het Westen. Het kanaal wordt meer en meer een nieuwe centrale stedelijke as die nood heeft aan een aangepaste behandeling en visie. Wat is de plaats van de huidige bevolking in deze ontwikkeling?