spaghetti

Café Kanal   08/10/2013   19:00

 
SAMEN SPEL MAKEN

Huis der Culturen - Mommaertsstraat 4 - 1080 Brussels

Samen groot worden, dromen, vooruit gaan … door samen te spelen in de kanaalzone? Welke ruimtes zijn er voor uitgerust of kunnen hiervoor betekenis krijgen? Hoe kan de stedelijke openbare ruimte speelser worden? Welke verrassende nieuwe spelinfrastructuur brengt deze buurten extra in beweging? Wie heeft welke rechten en waar? Laat ons samen springen in Kanal Playground !  

INTRODUCTIE

Justine Fery, Annelies Kums & Maïté Maskens (L'Escaut Architectures scrl) :  Spelen in de stad
In opdracht van Leefmilieu Brussel maakte L'Escaut een methodologische studie van speelterreinen in het Brussels gewest. Welke strategie stellen zij voor? Waar en hoe kan Leefmilieu Brussel ingrijpen om Brussel beter te voorzien van speelse en sportieve infrastructuur?

Luuk Boelens (UGent) :  Orde of geen orde ?
Luuk onderzoekt de mogelijkheden van innovatieve en creatieve interventies die het (zelf)organisatievermogen voorbij planningsinstrumenten ruimte kan geven. Waar is er behoefte aan ruimtelijke organisatie? Waar is de vrije ruimte ?

PLANNEN, PROJECTEN, ARTISTIEKE EXPERIMENTEN & DROMEN

Christophe Mercier (Suède36)
Christophe ontwierp verschillende openbare ruimtes in de kanaalzone en elders. Plekken om te spelen en plekken waarmee gespeeld kan worden. Welke criteria gebruikt hij, welke voorbeelden inspireren hem?

Tine Van Herck (PT architecten & LUCA)
Tine is momenteel bezig met de gedeeltelijke vernieuwing van het Bonneviepark in hartje Molenbeek. Een complex proces. Als docente begeleidde ze dit jaar ook enkele speelse projecten voor de kanaalzone.

Thomas Laureyssens (MAD-faculty, LUCA Arts | KU Leuven)
Thomas is interactiondesigner, researcher en kunstenaar. Hij ontwerpt en onderzoekt games, ludische interventies en participatietools voor de stedelijke ruimte om de sociale kwaliteiten ervan te verbeteren.

Caroline Claus (Yota! JES)
Caroline werkt aan een verbreding van jeugdparticipatie via acties en dialoog in verschillende wijken van de Brusselse kanaalzone. Hoe spreken jongeren zich uit over het gebruik van stedelijke ruimte?

Gerben Van den Abbeele (AYAY!)
Gerben wil burgerzin stimuleren in Brusselse wijken. De website www.ayay.org
vormt hiervoor een steekkaart van mogelijkheden om stadsfrustraties om te zetten in speelse en creatieve interventies.

DEBAT

Aly Sassi
coordinator jeugdhuizen CLES-Molenbeek

Loïc Hélin
coordinator Buurtsport Brussel vzw

Petra Pferdmenges
architecte / artieste (alivearchitecture)

drink & heerlijke inspirerende hapjes